KURU GÖZ TEDAVİSİ

Gözümüzü her kırptığımızda gözyaşı gözü yıkayarak pürüzsüz ve berrak bir yüzey oluşmasını sağlar. Net bir görüş için gözyaşının yeterli miktarda ve içerik açısından yeterli kalitede olması gereklidir.

Gözyaşı refleks  ve bazal gözyaşı olarak ikiye ayrılır. Bazal göz  yaşı gözde sürekli yapılır ve gözün daha  pürüzsüz hale gelmesini, beslenmeyi gözü açıp kapatırken  kayganlığı sağlar. Refleks gözyaşı ise göze yabancı cisim, kimyasal madde geldiğinde  veya duygulandığımız da yani sevinç ve üzüntü durumlarında  oluşur.

Gözyaşının miktar veya kalite açısından yetersiz kaldığı durumlar “kuru göz sendromu” olarak adlandırılır. Kuru Göz Sendromu, göz hekimleri tarafından en sık tedavi edilen hastalıklardan biridir.

Gözyaşı, üç tabakadan oluşmaktadır. En içte  mukus, ortada aköz  dışta yağ tabakası bulunur. Gözyaşı, göz yüzeyini pürüzsüz hale getirir oksijen geçişini sağlayarak korneanın beslenmesini sağlar ve buharlaşmayı önler.

Her göz kırpmasında, göz kapakları gözyaşını kornea yüzeyine yayar ve daha sonra  gözyaşını gözün köşesindeki iki küçük boşaltım kanalına ve buruna doğru iter.

Kuru Göz Sendromu’nun Nedenleri: Kuru Göz Sendromu’nun birçok nedeni vardır. Kuruluğun en sık görülen sebeplerinden biri yaşın ilerlemesidir. Sıcak, kuru ve rüzgârlı iklim, klima, sigara dumanı gibi birçok dış faktör de kuru gözlerin sebebidir. Kadınlarda  menopoz sonrası oldukça sıktır Okurken ya da bilgisayarda çalışırken göz kırpma sayısı azalır gözleri daha uzun süre açık tutarız buda göz kuruluğuna sebep olur. Belirli aralıklarla gözleri dinlendirme veya göz kırpma sayesinde gözler rahatlar.

Kontakt lens kullanımında göz kuruluğu olabilir özellikle kontakt lens kullanımında buna çok dikkat etmek gerekir lensi korneanın üzerine koyuyoruz ve korneanın da  beslenmesini gözyaşı sağlıyor. Kontakt lens kullanıcıları kornealarını ve gözyaşı durumunu mutlaka  doktorlarına sormalı ve kontrol ettirtmelidir.

Belirtiler:

  • Yanma, batma, kumlanma
  • Kırmızılık
  • Aşırı yaşarma
  • Okuma, TV izleme veya bilgisayarda çalıştıktan sonra artan bir rahatsızlık
  • Ağrı

Teşhis: Kuru göz sendromu tanısında hastanın önce biyomikroskop muayenesi yapılır. Gözyaşı miktarı ve kalitesi, kirpik dipleri hijyeni, kornea yüzeyi değerlendirilir

Tedavi: Kuru göz sendromunda tedavi öncelikle varsa göz kuruluğunu yaratan nedenin ortadan kaldırılması yönünde olmalıdır Göz kuruluğuna sebep olabilecek sistemik hastalıklar tedavi edilmelidir. Romatolojik hastalıklar en başta gelen sistemik hastalıklardır.

Göz kapağı bozuklukları da sıklıkla kuru göz semptomlarına neden olabilmektedir bunlar ortadan kaldırılmalıdır. Uyurken gözü açık kalanlarda göz kuruluğu olabilir.

Gözyaşı eksikse ya damlalarla  göz yaşı eksikliği giderilir  veya gözyaşının kornea yüzeyinde daha fazla kalmasına yönelik gözyaşı kanalı tıkaçları kullanılır.

Medikal Tedavi: Kuru gözün tedavisinde en sık suni gözyaşı içeren damla, jel ve pomadlar kullanılır. Suni gözyaşları uzun süreli kullanılacaksa  koruyucu madde içermeyen tek kullanımlık suni gözyaşları kullanılmalıdır.

Tıkaçlar: Punktum denilen gözyaşının buruna  aktığı kanalın deliğini kapatarak göz yüzeyinde kalan gözyaşı miktarını  arttırabiliriz. Tıkaçlar geçici, kalıcı  veya kanal içi kollajen tıkaçlar olabilir.

Tavsiyeler:

  • Kuru göz sendromundan korunmak için doktorumuza  düzenli kontrollere gitmeliyiz.
  • Günde en az 2 litre su içip omega 3 içeren gıdalar almak (balık gibi )
  • Klimadan ve kuru ortamlardan kaçınmalıyız
  • Rüzgârda koruyucu gözlükler kullanabiliriz
  • Sigara içilen dumanlı ortamlardan uzak durmalıyız
  • Kontakt lens kullanımında mutlak kornea ve gözyaşı durumunu doktorumuza kontrol ettirmeliyiz