Telefon (0422) 323 59 22

ALERJİK KONJONKTİVİT

UNİVERSALGÖZ Hastanesi > GÖZ HASTALIKLARI > ALERJİK KONJONKTİVİT

Göz ‘ün konjonktiva dokusunun iltihaplanmasıdır

  • Alerjik konjonktivit çok sıktır ve genellikle çocuklukta başlar, İnsanların yaklaşık yüzde 15’inde alerjik hastalıklar  görülür.
  • Gözlerde, kaşınma, yanma, batma, çapaklanma, kızarıklık, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu meydana gelebilir.
  • Göz kapakları hafif şiş, burun akıntısı, hapşırma, burunda tıkanıklık ve kaşıntı gibi, alerjik rinit bulguları da olabilir.
  • Genellikle iki gözde de görülür ama aynı şiddette olmayabilir
  • Çocuklarda ve gençlerde ve erkeklerde daha sıktır.
  • Bu hastaların yüzde 75’inde astım, atopik ekzema ve alerjik rinit gibi ek hastalıklara da rastlanabilir.
  • Yaş ilerledikçe semptomlarda azalma görülür.

Tanı: 

Hastalığın tanısı göz doktorunun klinik  muayenesi ile konur. Muayenede kapaklar, konjunktiva, kirpik dipleri ve kornea dikkatle incelenir Göz kapaklarının arka yüzeyi  kapaklar ters çevrilerek kontrol  edilir.

Alerjik Konjonktivit Tipleri:

1- Akut  Alerjik Konjonktivit:

Alerjen maddeyle temas edince başlar. Şikâyetler ani şekilde ortaya çıkar. Kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve göz kapaklarında şişlik meydana gelir.

2- Mevsimsel Alerjik Konjonktivit:

Yılın belli dönemlerinde  özellikle ilk ve sonbaharda polen ve çiçek tozlarına bağlı olarak ortaya  çıkar hafif seyreder. Coğrafik bölgelere göre değişkenlik gösterebilir

Yazın Havuz ve denizden çıktıktan sonra birçok kişinin gözlerinde kızarıklık olur. Tuz ve klor gözde kanlanma ve alerji yapabilir ve kızarıklık olur.

Çok klorlu havuzlarda ve ayrıca çok tuzlu denizlerde suyun içinde gözleri açmamak bizi alerjik göz rahatsızlıklarından koruyacaktır.

3- Atopik keratokonjonktivit

Genelde  başka  alerjik hastalıklarla beraber görülür bütün yıl boyunca  görülür.

4- Dev papiller konjonktivit

Çocuklarda ve gençlerde sıktır Kontakt lens kullanımında da görülebilir. Konjonktivada dev kaldırım taşı manzarası oluşur bunlarda  korneada  etkilenir.

Tedavi yolları nedir? 

Alerjinin tedavisinde en önemli şey, mümkünse alerji yapan madde tespit edilmeli ve ondan kaçınılmalıdır. Gözdeki şikâyetlerin rahatlatılması açısından soğuk uygulama ve suni gözyaşı  faydalı olabilir.

Tedavide daha çok antihistaminik ilaçları, şikâyetlerin çok yoğun olduğu dönemde ise kortizonlu ilaçları kullanıyoruz.