Telefon (0422) 323 59 22

DEFORME LENS SENDROMU

UNİVERSALGÖZ Hastanesi > GÖZ HASTALIKLARI > DEFORME LENS SENDROMU

Deforme Lens Sendromu  (DLS)

Gözümüz de bedenimiz gibi zamanla yaşlanmaya maruz kalmaktadır. Uzun yıllar gözlük takmaya gerek duymayan kişiler bile zamanla yakın ve uzak da görme problemi yaşamaya başlayabiliyor.

Siz de, yıllarca net gördükten sonra, zamanla görmede bulanıklık, parlama, özellikle geceleri sürüş zorluğu gibi sorunlar yaşamaya başladınız mı?

Bu sorulara cevabınız evet ise, görmenizdeki azalışın sebebi, Deforme Lens Sendromu’ndan yani gözünüzdeki doğal göz içi lensinizin, normal yaşlanmasından kaynaklanıyor olabilir.

Gözler, tıpkı bir kamera işlevi görür. Gözünüzdeki sağlıklı doğal göz içi lensiniz, esnekliği sayesinde görmek istediğiniz, odaklandığınız şeyin uzaklığına göre şeklini ve böylece odağını değiştirip ayarlar; bu sayede bir kameranın yakınlaştırma işlevinde olduğu gibi, size uzak olan, orta mesafede ve yakınınızda olan şeyleri net görebilirsiniz.

Deforme Lens Sendromu (DLS) Nedir?

Henüz deforme olmamış, özelliğini kaybetmemiş,  sağlıklı doğal göz içi lensi, ışığın, dağılmadan, parlama veya bulanık görüntü oluşturmadan göze net bir şekilde girmesini sağlar. DLS’de gözdeki doğal göz içi lensi zamanla bu kamera işlevini kaybeder. Yakın orta ve uzak mesafedeki şeylere bakarken odak sorunu yaşarsınız. Doğal göz içi lensiniz Deforme Lens Sendromu ile birlikte esnekliğini kaybedip sertleşir, bu arada berraklığını da yitirir, matlaşır.

Deforme Lens Sendromu (DLS) nasıl oluşur?

İlk aşama, gözünüzdeki doğal göz içi lensinizin kısmen de olsa esnekliğini kaybettiği 40’lı yaşlarda başlar. Bu aşamadaki birçok kişi yakın okuma gözlüğü veya çift odaklı gözlükler kullanarak bu sorunun üstesinden gelmeye çalışır.

50’li ve 60’lı yaşlarınıza geldiğinizde doğal göz içi lensinizin ışığı geçirme ve görme kabiliyetlerinin bozulduğu ikinci aşamaya girersiniz. Bu da giderek artan sararma ve ışık dağılımının bozulmasından kaynaklı görüntü kalitesinin azalmasına; gece görüşünün zayıflamasına, özellikle geceleri daha fazla ışığa ihtiyaç duymanıza neden olur.

70’li yaşlarınızda, Deforme Lens Sendromu katarakt olarak da anılan üçüncü aşamaya girer.

Daha Önce Göz Lazer Operasyonu Olan Birini Etkiler mi?

DLS, doğal olarak zamanla ortaya çıkar ve daha önce LASIK operasyonu geçirmiş hastaları da etkiler, çünkü LASIK göz içi lensin kendisini değil sadece gözün üzerindeki kornea tabakasına uygulanan bir tedavidir.

Deforme Lens Sendromu’nun Tedavisi Nedir?

İkinci ve üçüncü aşamadaki Deforme Lens Sendromu’nda, fonksiyonunu kaybetmiş doğal göz içi lensiniz, bir Akıllı Göz İçi Lens ile değiştirerek giderilebilir. Bu değiştirme, lensinizin ışığı geçirme ve görme kabiliyetlerini iyileştirip dengeler.

Akıllı Göz İçi Lensler ile uzak, orta ve yakın mesafelerde size görmeyi sağlar .